Proses Otomasyonu
Proses Otomasyon Hizmetleri
Proses otomasyonunun olmadığı zamanlarda, tesis operatörleri üretim hattının en verimli şekilde çalışmasını sağlayacak parametre değerlerini çıkarabilmek için bizzat kendileri proses değerlerini sürekli olarak kayıt altında tutarlardı. Bakım önceden belirlenmiş periyotlarda yapılırdı. Bu durum genellikle imalatta verimsizliğe ve çok güvenli olmayan çalışma koşullarının oluşmasına sebep olurdu. Proses otomasyonu sayesinde bu durum basite indirgenmiştir. Sahada işletmenin çok sayıda farklı noktasına dağılmış olan sensörler, bulundukları bölge ile ilgili sıcaklık, basınç, akış, seviye, pH ve iletkenlik gibi pek çok parametre hakkında bilgi toplarlar. Tüm bu bilgiler bir bilgisayarda depolanır ve analiz edilirler. Böylece her bir ekipman ve sistemin tamamı merkezi kontrol odasında bulunan büyük bir ekrandan izlenebilir. Optimum üretimi sağlamak için tesis çalışma set değerleri otomatik olarak ayarlanır. Eğer ihtiyaç duyarlarsa hat operatörleri bu değerler yerine kendilerinin manuel olarak girecekleri set değerlerini de kullanabilirler.
Proses otomasyonunda, yazılım programları ölçüm değerlerini göstererek tesislerin nasıl çalıştıklarıyla ilgili bilgi vermekle kalmaz, aynı zamanda farklı çalışma modlarını simüle ederek tesisin en verimli çalışma şekli ile ilgili stratejiler geliştirilmesine de yardımcı olur. Proses otomasyonu yazılımlarının bir özelliği de trendleri öğrenmeleri ve trendlerle ilgili tahminlerde bulunabilmeleridir. Böylece sistemin tepki zamanı minimize edilerek istenilen çalışma koşulları en kısa zamanda sağlanmış olur.
Yazılım ve kontrol sistemi; ekipman ve cihazların optimum hızda ve minimum enerji tüketecek şekilde çalışmasını sağlarlar. Proses otomasyonu nihai ürünün kalitesinin sürekli olarak istenilen standartlarda tutulmasını garanti eder. İmalat aşamasında daha az enerjinin israf edilmesi ve daha az ıskarta çıkması sağlanır. Sistemin ne zaman bakıma ihtiyaç duyacağı tahmin edilerek rutin kontroller için ekipmanların durdurulup tekrar çalıştırılması için harcanan zaman minimize edilmiş olur.
Bisküvi
Bisküvi; un, yağ, şeker, kabartıcı (sodyum karbonat, amonyum karbonat), glikoz, süt, yapay veya doğala özdeş aroma, tuz, koruyucu madde, vanilya, nişasta, kakao, lesitin ve tat veren diğer malzemelerin bir kısmının reçetedeki miktarlarına göre birleşimi, karışımı, sonrasında da oluşan hamurun form verilmesi sonrasında fırınlarda pişirilmesi ve ambalaj makinelerine taşınarak ambalajlanması ile elde edilir.
Bisküvi içerikleri hassas bir ölçüm sonrası, karışımın yapılacağı mikserlere transfer edilir. Mikserde karışım yapılırken önemli olan sıcaklık ve karışım süresidir. Hamur türüne göre karışım süresi değişkenlik gösterir. Ortalama karışım süresi 10-15 dakikadır. Karışım süresi boyunca farklı hızda karışım işlemi uygulanabilir. Bisküvi hamuru mikserde karıştırıldıktan sonra, kalıplama, form verme ve kesme aşamalarından geçer. Daha sonra fırınlara gönderilerek burada istenen sıcaklığa kadar pişirilir. Fırında istenen sıcaklık ve nem ile ilgili kontroller yapılmaktadır. Ayrıca farklı ürünler için fırınlarda genel olarak 4, 5, 6 bölge (zone) bulunmaktadır ve buna bağlı farklı ısıtma işlemleri uygulanmaktadır. Fırından çıkan bisküviler konveyörler vasıtası ile ambalaj makinesine taşınırken doğal soğutma ile soğutulurlar. Dökme bisküvilerde ambalajlama öncesi tartım işlemi yapılır.
Ambalajlanan ürünler kolilere doldurularak buradan sevkiyat yapılacak alana transfer edilir. Prosesin tüm bu adımlarında otomasyon gerektiren her bölüm otomasyon sistemi kapsamına alınarak, tüm proses kontrolleri doğru ve hassas olarak tarafımızca yapılır. Sonuç olarak da üretilen bisküvinin istenen niteliklerde hazırlanmasını sağlarız.
Çikolata
Çikolata üretiminde öncelikle miksere reçetede belirlenmiş miktarda katı içerik, silo veya katı dolum haznelerinden alınır. Sıvı içerikler de genel olarak tanklardan alınır. Mixerde gereken süre ve sıcaklıkta karışım işlemi yapılır. Mikserde hazırlanmış içerik ön öğütücüye (prerefiner) transfer edilir. Ön öğütme işlemi yapılmış içerik, silindirlere (refiners) transfer edilir ve burada istenen mikron değerine kadar öğütme işlemi yapılır. İstenen mikron değerine gelen içeriğin, silindirlerden tartılarak koçlara transfer işlemi yapılır. Konçlara kakao yağı, lesitin ve diğer içerikler eklenir.
Konçlanmış çikolata hamuru tanklara transfer edilir. Hazırlanmış olan bu çikolata hamuruna şartlandırma, temperleme, soğutma,form verme,kesme,yayma, ürün özelliğine göre gerekiyorsa kalıplama ve dekorasyon, çikolataya eklenecek diğer içeriklerin eklenmesi ve enjeksiyonu ile hazırlanmış olan ürün ambalaj makinelerine transfer edilir. Prosesin tüm bu adımlarında otomasyon gerektiren her bölüm otomasyon sistemi kapsamına alınarak, tüm proses kontrolleri doğru ve hassas olarak tarafımızca yapılır. Sonuç olarak da üretilen çikolatanın istenen özelliklerde hazırlanmasını sağlarız.
Kek
Kek; un, yağ, şeker, yumurta, emülgatör, maya ve kekin türüne bağlı fındık, çikolata, kakao, hindistan cevizi benzeri içeriklerden oluşur. Bisküvi prosesinden farklı olarak daha yumuşak kıvamda hazırlanmaktadır. Kek, belirlenen içeriklerinin reçetedeki miktarlarına göre birleşimi, karışımı, ilavesi, sonrasında da oluşan hamurun form verilmesi sonrasında fırınlarda pişirilmesi, soğutulması ve ambalaj makinelerine taşınarak ambalajlanması ile elde edilir.
Kek içerikleri hassas bir ölçüm sonrası, karışımın yapılacağı mikserlere transfer edilir. Mikserde belli sıcaklıklarda karışım hazırlandıktan sonra kalıplama, form verme, kesme, batırma, dekorasyon aşamalarından geçer. Taşınabilir mikserlere reçetedeki malzemelerin alım otomasyonunda RFID uygulaması yapılabilir. Daha sonra hazırlanmış kek hamurları fırınlara gönderilerek burada istenen sıcaklığa kadar pişirilir. Fırında istenen sıcaklık ve nem ile ilgili kontroller yapılmaktadır. Fırından çıkan kekler konveyörler ile ambalaj makinesine taşınır ve doğal soğutma ile soğutulurlar. Proses aşamalarında ortamın ve kullanılan ekipmanların hijyenik olması çok önemlidir.
Ambalajlanan ürünler kolilere doldurularak buradan sevkiyat yapılacak alana transfer edilir. Prosesin tüm bu adımlarında otomasyon gerektiren her bölüm otomasyon sistemi kapsamına alınarak, tüm proses kontrolleri doğru ve hassas olarak tarafımızca yapılır. Sonuç olarak da üretilen kekin istenen niteliklerde hazırlanmasını sağlarız.