PROJE I/O SAYISI
Sistemde 6 adet ayrı ayrı MPU ve 1 adet Perfektör makinesi mevcuttur. Sistemde toplam 704 Adet DI/DO, 176 Adet AI, 88 adet AO, 4085 tag kullanılan 1 adet Intouch Scada
YAZILIM MİMARİSİ
Sistemde 7 adet kontrol panosu mevcuttur. Herbir kontrol panosunda MP 377 15'' Touch Operatör panel ve tüm sistemin de takip edilebildiği ve raporlamaların kayıtlarının yapıldığı bir server PC üzerinde çalışan (10703 tag kullanılan)Intouch Scada mevcuttur. Sistemde Profinet ağ yapısı kullanılmış olup tüm PLC ler birbirleri ile haberleşmektedir.
PROJE TANIMI
Proje; 6 adet MPU adı verilen margarin işleme makinalarının
PROJEDEKİ ROLÜMÜZ
Proje, Margarin üretiminde kullanılan MPU5, MPU7, MPU8, MPU9 veMPU10 isimli üretim hatlarının Siemens S5 PLC’den Siemens S7 PLC ‘ye çevrilmesi ve Operatör Paneller ile SCADA sisteminin yenileme çalışması ile işletmenin sistem dönüşümüne ilave talep ve değişikliklerini kapsar. Tüm MPU panolarının her biri yerinde 2 günde yenilenerek montajı yapılmış ve 1 günde devreye alınmıştır. Proje tümüyle yeniden yazılmış saha kablajları hariç revize edilmiştir. Sistemin tüm elektrik şeması yeniden çizilmiştir.
PROJE I/O SAYISI
2688 Adet DI 864 Adet DO, 248 Adet AI, 48 adet AO ve 4 adet 10703 tag kullanılan Intouch Scada
DCS KONTROL SİSTEMİNİN REVİZYONUNA NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU ?
Ülker Gıda'nın bir iştiraki olan Besler, Adana'da 100 bin ton kapasiteli Rafineri Yağ Fabrikasını Unilever firmasından satın aldı. Unilever zamanında Rafineri fabrikası kurulurken Fisher Rousment’ın RS3 DCS’i kontrol sistemi olarak seçildi. Uzun yıllar boyunca DCS kontolünde sistem çalıştırıldı. Ancak gelişen teknoloji, Artan üretim talepleri,Arızalar, yedek parça temini gibi problemler sık sık yaşanıldığından DCS kontrol sisteminin revizyonuna karar verildi.
PROJE TANIMI
Proje Türkiye nin en büyük yağ üreticisi olan Besler tarafından bize verildiğinde üretim kaybına tahammülleri olmadığını anladık. Mevcut I/O ların toplanıldığı konektörlü bir yapısı bulunan Mashiling panolarının elektronik I/O kartlarını alıp inceledik ve bu kartlara göre pano ve çoklu kablolar dizayn ederek üretimini yurt dışında yaptırdık. Yeni yaptırdığımız sistemi pano odasına koyduk. Konnektörlü bir yapı kurulduğundan 15 dakikada yeni sisteme 15 dakikada eski sisteme geçiş imkanı sağladık. Böylece hafta sonları sistemi parça parça test ederek ve üretim yaparak 8 haftada tüm sistemi test ettik. Sistemin Egitim dökümanları hazırlanarak operatörlere vardiyalı olarak eğitim verdik. Sistemin tam anlamıyle çalıştığından emin olduğumuzda ise eski sisteme dönmeden bir haftalık iyileştirme çalışmalarıyle yeni sistemin işleyişini kurduk. Rafineri Projesi Ham yağın depolanmasından başlayarak ürün haline getirilmesini sağlayan bir çok sistemi (Harmanlama, Ağartma, Filtreleme, Deoderizasyon, Batch Nötralizasyon, Conti Nötralizasyon, Ines, Toprak Dozajlama,Dar sistem, Soap splitting, Margarin tank otomasyonu) kontrol etmektedir. Sistemin kontrolü 4 Scada PC üzerinden Tek S7416-3 CPU ile gerçekleştirilmektedir.
PROJEDEKİ ROLÜMÜZ
Proje Besler Adana yağ fabrikasındaki mevcut DCS sisteminin Siemens S7400 PLC sistemine, fabrika duruşu ve imalat kaybı olmaksızın dönüştürülmesi ve devreye alınmasını kapsar. Bu projede sistem algoritması işletme yetkilileriyle ortak çalışma sonucunda çıkarılmıştır. P&ID Plus Mühendislik tarafından yeniden detaylı bir şekilde hazırlanmıştır. PLC programı Simatic S7 ile hazırlanmış ve devreye alınımıştır. 4 adet Wonderware Intouch 10.1 paketi ile SCADA programlaması yapılmış ve devreye alınmıştır. Otomasyon sistem bileşenlerinin haberleşmesi kurulmuştur. Mevcut DCS I/O panoları yerine 3 adet çift gözlü pano, PLC CPU panosu olarak da 1 adet çift gözlü pano hazırlanmıştır. Marshalling’den gelen Input/Output çoklu sinyal gruplarının, hedeflenen panolara dağılımı, kablolama ve bağlantıları tarafımızca yapılmıştır. Bunun için devreye almaya özel çoklu soketli kablolar kullanılmış ve DCS panoları iptal edilmeden tüm sistemin yeni panolarda çalıştığı gözlemlenerek sistem minimum duruş ile risksiz olarak devreye alınmıştır. Mevcut DCS sisteminde controller+marshalling olmadan sahadan doğrudan gelen I/O’ların bağlı olduğu pano yerine 1 adet çift gözlü pano tasarlanmıştır. Yeni sistemin kontrolünü yapacak CPU bu panoya konulmuştur. Sistem yenilemesi sonrasında tüm sisteme ilişkin elektrik şemaları tarafımızca hazırlanmıştır.
• Rafineri yağ fabrikasını oluşturan tüm alt sistemlerin birbirleriyle bağlantılarını gösteren P&ID lerin hazırlanması.
• Rafineriyi oluşturan tüm alt sistemleri kapsayan çalışma algotirmasının yazılı hale getirilmesi.
• Batch yönetim sisteminin kurulması
• DCS kontrol sisteminin saha altyapısını kullanacak ve kontrol kartlarının görevini üzerine alacak şekilde elektrik panosunun tasarlanması.
• Tüm sisteme ait elektrik semalarının çizilmesi.
• Hazırlanan P&ID lere göre Scada sisteminin tasarlanması.
• Hazırlanan sistem algoritmasına göre PLC programının yazılması.
• Üretim kaybı olmaksızın yeni kontrol sisteminin devreye alınması.